Saker som transporteras via flyg del 2

Postat av Sixten on Apr 30, 2022 |


Varje minut sägs det att det är en miljon människor uppe i luften då de sitter i ett flygplan på väg mot en spännande destination. Men vad många inte vet är att det transporteras mycket mer än bara människor. Och ibland transporteras det rent ut sagt livsfarliga saker på samma plan som oss människor. Men oroa dig inte. När det kommer till organ, vaccin, och explosiva material så transporteras de alltid under högsta säkerhet.

Organ och vaccin

Organ måste transporteras från rätt plats till rätt person på en väldigt kort tid. Därför är det så viktigt att de kommer fram på kortast möjligast tid. Men att de transporterades på samma flyg som vanliga resenärer är det kanske få som känner till. Njurar, lungor, ögon, hjärtan och benmärg är organ som ofta transporteras via flyg på en daglig basis. Lufthansa rapporterar att de transporterar minst fyra organ – varje dag! Något annat som hör till hälsa att göra är transporten av vaccin, och virus. Vissa är dödliga men som tur är, så är förpackningen av vaccin väldigt strikt och de transporteras i högteknologiska behållare vid varje resa. Flygbolaget Emirates transporteras ofta vaccin där de i Dubai har en lagerlokal där de lagrar tusentals vaccin som sedan transporteras ut till resten av världen.

Explosiva material… och hummer

Som vanlig resenär tillåts du inte ta med en tändare, bärbar dator eller ens en vattenflaska med på flygplanet. Men tändvätska, explosiva material och till och med gift av olika slag, som radioaktivt material tar ofta upp plats i reguljära flygplan och de lagras ofta direkt under din flygstol. Faktum är att Lufthansa transporteras över 45 000 ton farligt material varje år. Men det finns ingen anledning att oroa dig, för att säkerhetsrutinerna kring den transporten är extremt hög. Något du inte behöver vara lika orolig över är transporten av hummer. Men varför transporteras hummer till flyg? Jo, för att färsk hummer är just det – en färskvara. Och de måste transporteras så snart de har fiskats upp. Temperaturen, luftfuktigheten, och syretillgången kräver noggranna kontroller varje timme. Och om man inte håller koll på hummern så blir den snabbt gammal och inte bruklig.

Djur av alla olika slag

På tal om hummer så transporteras det även tusentals olika sorter djur. I den förra artikeln skrev vi om pandor som transporterades tusentals meter uppe i luften. Men det är inte bara pandor som får åka flyg. Vissa flygbolag rapporterar att de transporterar över 150 olika zoo-djur varje år. Allt från isbjörnar, till lejon och tigrar. Men även elefanter kan transporteras via flyg. En elefant kan väga uppemot 400 kilo och är även ett av världens smartaste djur. De två faktorerna gör de till en försiktig resenär uppe i luften. Därför är det viktigt att de tränas att bli bekväma med olika ljud och att kliva in och ur sina burar. Aeroflot och Qatar Airlines är några av de flygbolag som välkomnar elefanter på sina flygplan. Även om de inte får sätta sig bredvid de andra resenärerna.

Djur av alla olika slag