Saker du inte visste transporterades via flyg

Postat av Sixten on Apr 20, 2022 |


Föreställ dig följande scenario: medan du småäter jordnötter uppe på tiotusenmeters höjd så känner du plötsligt en doft av hö. Det är inte din fantasi som spelar dig ett spratt, utan chansen är att strax under dina fötter transporteras det något som du inte kunde föreställa dig eller något du kan tänka dig att du delar flygplan med. Det visar sig att planet du färdas på även transporterar hästar och kycklingar tillsammans med vanliga passagerare. Men du kanske också hittar lyxiga bilar, döda kroppar och en och annan panda. Det transporteras helt enkelt mycket mer än du kanske tror på vanliga flygplan. Saker som du inte hade någon aning om.

Döda kroppar och kremerade kvarlevor

Bara för en person har gått bort betyder det inte att de inte kan gå på ett plan precis som vem som helst. Okej, kanske inte gå på i dess bokstavliga mening. Men de kan faktiskt färdas på vanliga passagerarplan utan att du har någon aning om det. Ven om det finns tydliga instruktioner om vilken storlek en kista kan ha, och speciella regler kring hur de döda kan färdas på planet, för att inte sprida infektioner och sjukdomar på planet, så kan det fortfarande komma som en överraskning att det faktiskt befinner sig en död kropp på samma plan som du är. Faktum är att en kremerad kropp även tillåts transporteras i handbagage om man har ansökt om det i tid. Det är något att tänka på nästa gång du hjälper någon att ta upp sitt handbagage ovanför din stol.

Djur av olika slag

Den kinesiska vildlivsföreningen har lånat ut två gigantiska pandor till ett zoo i Nederländerna. Och de speciella passagerarna fick åka i förstaklass när de åkte med Air France under deras 9-timmars flyg från Chengdu till Amsterdam. Utöver att de transporteras i korrekta burar, fick bägge pandorna även med sig två personliga assistenter under deras flyg som garanterade dem komfort och rätt mängd bambuträ under resans gång. Men det är mer än pandor som kan transporteras via flyg. Och om du tycker att insekter är äckliga, eller bara har sett filmen Snakes on a Plane en gång för mycket, vill du kanske sluta läsa nu. För nästa gång du hör ett surrande mitt under pågående flyg nästa gång så är det kanske inte motorn som låter. Området Kailua-Kona i Hawaii är nämligen den största producenten av bi-drottningar i världen. Och de insekterna transporteras ofta med plan via flygbolaget Hawaiian Airlines då de transporteras till olika biodlingar runt om i världen.

Hästar & fisk

Hästar är inte billigt. Och fullblodshästar kan kosta upp till 900 000 kronor att fostra. Därför kommer det kanske inte som en förvåning att deras ägare tillåter de den yttersta komforten, även när de färdas via flyg. Första klass är allt som gäller. Inte bara finns det speciella stall på flygplanen, men många flygbolag har även exklusiva lounger i sina flygplan där de färdas med veterinärer som håller koll på deras hälsa under flygets gång. Även fisk är en multimiljonärsmarknad där Lufthansa på egen hand transporterar över 80 miljoner fiskar avsedda för akvarium runt om i världen. Lufthansa har specialister ombord på planet vid behov.

Hästar & fisk