Leverans av varor

Vad du än ska köpa eller beställa så måste du ha någon typ av varuleverans, det kan handla om en matbutik som tar in vissa varor från utlandet, eller bara en butik som ska ha varor ifrån andra sidan av Sverige bara.

Hur gör man och hur funkar det

När en matvarubutik ska ha in råvaror från utlandet exempelvis så måste man ha en så kallad distribution och en leverantör såklart, distributionen är en fördelning av varor eller reklam till exempel, man kan också sköta det mesta själv men det är upp till var och en att bestämma. För att nå ut till flera leverantörer så måste du marknadsföra dig att du vill ha dessa typer av varor. En matvarubutik kräver oftast flera olika leverantörer och alla produkter hämtas inte på samma ställe. Vissa saker hämtas kanske flera mil ifrån oh vissa andra saker kommer från ett helt annat land och kräver en annan typ av leverans. Exempel på varor från samma land kan vara ägg, mjölk, örter, rotfrukter då dessa kan närodlas och plockas direkt ifrån landet. Det som kan komma att importeras kan vara kött, fisk, frukter och grönsaker. När man åker till sin matvarubutik så ska man värna om Sverige och dess arbetande bönder och så vidare, köp svenskt kött och köp närodlade frukter och grönsaker om det går, meningen är ju att hjälpa Sverige att kunna ha potatisland och mjölkkor. Samma sak när det gäller ägg och kött, köp svenskt kött och ägg ifrån frigående hönor. Vissa fiskarter finns inte ens i Sverige och det måste vi importera ifrån andra länder, dessa kommer oftast i stora fartyg som är byggda för att frakta fisk en längre sträcka för att den ska vara fräsch och hålla standarden. Ett skepp för fisk innehåller stora lådor med krossat is i som fisken fraktas i hela vägen.

bananimport / export

Viss frukt fraktas också från ett annat land och det fraktas i exempelvis banankartonger eller annat typ av emballage, fraktsättet är anpassat för just det som ska fraktas för att frukten också ska vara fräsch när den kommer fram till leverantör och butik. När man ska importera kött från ett annat land så måste man betala tullavgifter och köttet ska kontrolleras.  Man måste även ha tillstånd och licenser så det är inte bara att beställa kött och tro att det kommer om 2 dagar. En köttleverans tar ofta ett tag att få hem så det gäller att beställa i god tid innan sortimentet i butiken hunnit ta slut.På sommarhalvåret så finns det närodlad färskpotatis och jordgubbar mest över hela Sverige. Detta finns det anställda till för att plocka och sedan säljs det exempelvis på marknader men även större butiker köper en hel del av återförsäljare.Dessa produkter kan levereras från återförsäljare eller hämtas av butiken själv. När en butik ska ha leverans av något så måste man oftast beställa ett större parti av en eller flera produkter för att det ska löna sig, en fraktsedel kommer med i leveransen och det visar vad och hur mycket man har beställt.