Vad du bör veta om futsal

Postat av Sixten on Dec 28, 2022 |


Futsal är en växande sport i Storbritannien. Populariteten ökar stadigt och fler och fler människor går med i klubbar för att njuta av sporten. Vissa missuppfattningar om spelet skapar dock oro. Här är några saker som är värda att veta om sporten.

Spelarnas neuromuskulära förmåga

Futsalspelare måste kunna kontrollera bollen, kasta och kontrollera sina motståndare. Förutom en hög nivå av skicklighet måste de också ha tillräcklig koordination och smidighet. Deras prestation påverkas av flera faktorer, t.ex. motståndarnas rörelser, trötthet och kognitiva stimuli. Dessa variabler bör studeras för att utveckla mer specifika tester för futsalspelare. Dessutom bör framtida forskning undersöka effekterna av olika träningsmetoder på futsalprestationer.

Den nuvarande forskningen inom futsal är begränsad. Även om sporten ökar i popularitet är mycket av litteraturen inte skriven på engelska. Detta gör det svårt att dra korrekta slutsatser. Syftet med den här granskningen är därför att lyfta fram nyckelområden inom futsalforskningen och identifiera luckor.

För närvarande finns det få studier som har undersökt muskelstyrkan i de nedre extremiteterna hos futsalspelare. De har fokuserat på tensiomyografi för att bedöma muskelkontraktilitet. Olika tensiomyografiska parametrar som kontraktionstid (Tc), Td och ES utvärderades. Basvärdena för dessa variabler erhölls hos elitidrottare inom futsal jämfört med ultra-utövare eller rekreationsaktiva populationer.

Tensiomyografiska mätningar erhölls i en envägs ANOVA med upprepade åtgärder för att fastställa parvisa skillnader. Data samlades in för både det dominerande och det icke-dominanta benet. Resultaten visade ingen signifikant skillnad mellan det dominanta och icke-dominanta benet.

Fältstorlek jämfört med 5v5

Futsal och 5v5 liknar varandra i vissa avseenden, men det finns några stora skillnader som gör varje spel unikt. De största skillnaderna är bollens storlek och målets storlek. Detta beror på att den officiella futsalbollen är mindre än en vanlig fotboll och har mindre studs.

Futsal-mål har en yta på tre kvadratmeter, jämfört med de fem kvadratmeter som ett vanligt fotbollsmål har. De är också mycket högre - 2 meter höga. Därför är det lättare att göra mål i dem.

En annan skillnad är spelets längd. 5v5-matcher pågår i knappt en timme, medan 11v11-matcher pågår i 90 minuter. Om matchen slutar oavgjort spelas förlängning. Om ett lag vinner matchen måste det andra laget spela en extra halvlek.

Båda typerna av minifotboll betonar blixtsnabb reaktionshastighet och tekniskt fotarbete. Futsal spelas dock på ett parkettgolv, medan fotboll med fem mot fem spelas på en konstgräsplan.

Five-a-side-fotboll är en av de mest populära formerna av kortfotboll i Storbritannien. Till skillnad från fotboll med elva spelare är det ett snabbt spel med få studsar.

Fotboll med fem mot fem är också en av de mest populära träningsformerna för professionella tränare. Många spelare tränar professionellt för att spela fem mot fem.

Regler

Futsalreglerna blir alltmer populära i takt med att folk lär sig mer om spelet. Förutom att det är en rolig sport hjälper det spelarna att förbättra sin rumsliga intelligens, beslutsfattande och koordination.

Futsal är ett mycket snabbare spel än traditionell fotboll. Detta beror på att futsal tillåter fler beröringar och skott på mål. Det mindre fältet tillåter fler passningar. Dessutom finns det inga sidomål i futsal, vilket gör det lättare att kasta bollen i målnätet.

En av de mest intressanta reglerna i futsal är användningen av timeouts. I varje halvlek kan laget ta en timeout. Varje sådan paus varar en minut. Lagen kan dock inte ha mer än en timeout i en halvlek.

Den officiella futsalbollen är en mindre version av fotbollsbollen. Den studsar inte lika mycket och har 30 % mindre massa än en traditionell fotboll.

Målvakten får hålla bollen i handen i högst fyra sekunder. Om en spelare har bollen har målvakten möjlighet att antingen kasta bollen eller sparka den till en lagkamrat.

En annan regel i futsal är straffområdet. Straffområdet ligger i mitten av målvaktsområdet. För att utföra en frispark måste spelaren befinna sig minst fyra meter bakom bollen.