Framtidens transport: del 4

Postat av Sixten on Jun 7, 2022 |


Det här är den sista delen av vår artikelserie om framtidens teknologi. Och hur vi tar oss från punkt A till punkt B har förändrats snabbt under de senaste åren. Flera innovationer inom så väl kollektivtrafiken som privat-transport har skett i rasande takt under de senaste åren. Vi har sett en utveckling av hur våra fordon har blivit allt mer automatiserade, hur vi genom moln-tjänsten redan har möjligheten att påverka våra rutter och det är inte långt borta innan vi kommer att få våra gods och varor levererade med drönare, att förarlösa bilar kommer att allt smartare transportera oss genom städer och mellan städer, och varför du kanske kommer att ta ett tåg under din nästa semester istället för att flyga. 

En smart bil för en smart stad

Tillgänglighet blir mer och mer en tjänst. Att kunna beställa vad som helst, när som helst, via en smartphone har visat sig bli en verklighet även när det kommer till transportering. Taxitjänsten som Uber vittnar om ett föränderligt landskap när det kommer till transportsektorn även om personer föredrar att köra själva. För att istället för att som vi länge har gjort varit tvungna att köpa ett eget fordon har vi idag en allt större möjlighet att hyra bilar för en dag. Precis det går att hyra en cykel i de flesta europeiska huvudstäderna ska det finnas en möjlighet att hyra en bil när du så vill. Då gör du inte bara miljön en tjänst, utan även din plånbok. Fundera över hur ofta du bara låter din bil stå i garaget eller på en parkeringsplats trots att du måste betala dyra skatter och avgifter även när du inte använder den. Det är skälet till att allt fler använder sig av sådana tjänster som vi har nämnt i den här artikelserien.

Utvecklingen går vidare

Men utvecklingen av förarlösa bilar är också smart då dessa automatiserade tjänster som i framtiden kommer att vara ihopkopplade i ett nätverk smartare kan läsa av var de flesta bilarna befinner sig och välja en sträcka därefter. De kommer att undvika stora trafikproblem och skador. Och trots att många är rädda över att det kommer att försvinna tusentals arbeten i takt med att förarlösa bilar introduceras får man inte glömma bort att någon måste tillverka de nya bilarna, vilket gör att nya industrier kommer att blomma upp i takt med att andra branscher försvinner.

Drönare, överallt!

När du hör ordet drönare idag så kanske du tänker på dessa i sammanhanget av en militäroperation eller en häftig leksak för privatpersoner. Men i framtiden kan dessa komma att spela en stor roll även i ett kommersiellt sammanhang. Så väl som att fungera som en smart lösning för många samhällsnyttiga tjänster som att transportera blod mellan sjukhus. Drönare än betydligt billigare än traditionella metoder av förflyttning av varor inom städer. Och då personalen som arbetar med dessa drönare kan befinna sig var som helst i landet så kommer det öppnas upp för arbetstillfällen på fler platser än i de stora städerna där de flesta varorna transporteras. I det här sammanhanget är också väl värt att diskutera huruvida vi bör introducera flygande bilar i våra samhällen och de flesta menar att det inte är en särskilt god idé. Trots att det skulle passa perfekt in i den futuristiska bild som har målats upp av Hollywood under de senaste femtio åren så skulle säkerhetsrisken med flygande bilar vara för hög. De kommer oundvikligen att finnas sådana bilar men det kommer att vara vad drönare är för många idag – en dyr leksak.