Frakta varor

Postat av Sixten on Jan 7, 2022 |


Det finns flera olika sätt du kan frakta varor från punkt a till punkt b. Vare sig du vill frakta inom Sverige eller internationellt så finns det vissa begränsningar, kostnader och avgifter som påverkar vilket alternativ som passar dig bäst. Men hur vet du vilket alternativ du ska välja? Det finns godstransporter, transporter via container, och du kan transportera över vägar, hav och genom flyg. I den här artikeln går vi igenom några av de vanligaste sätten som vi transporterar varor på idag.

Godstransporter

Låt oss börja med godstransporter. Godstransporter handlar om att transportera något via en lastbil, ett tåg, en båt eller ett flygplan från en plats till en annan. Det handlar om att transportera större mängder av varor i en enda sändning, och är framför allt bra för dig som vill skicka varor som väger över ett antal kilo. Godstransporter går att skicka via bilvägar, järnvägar, sjövägar eller flygvägar för att ta sig till den destinationen du behöver varorna till. Och beroende på vilket alternativ du väljer så får du betala därefter. Det är generellt billigare att transportera via båt än flyg. Och det är också billigare att transportera via järnväg jämfört med att transportera över bilväg.  Att sända gods via en container beskriver sig själv. Du använder då en stor container för att transportera dina varor från punkt a till b. Du hyr en container från ett fraktskepp som är byggt på ett sådant sätt att de får plats flera hundratals på varje fartyg. Att skicka en större mängd varor via container är ett billigt alternativ för att skicka varor internationellt. Då delar varje företag som skickar med en container på fartyget för kostnaden. Du kan även välja att dela container med ett annat företag. Och till och med välja att lasta av din container vid hamnen, då den annars transporteras till en specifik adress. Någon som självklart trissar upp priserna.

Det geografiska läget avgör

Men det behöver inte vara via havs som det transporteras internationellt utan det geografiska läget mellan länder är vad som avgör det i slutändan. En transport mellan Frankrike och Portugal kanske inte använder båt nödvändigtvis, utan istället lastbilar eller järnvägen. Vissa företag erbjuder att sända varor internationellt men syftar på allt mellan att transportera enstaka brev, till godstransporter, och så vidare. Så kolla upp vad din leverantör erbjuder innan du beställer något.

Använd dig av en försäkring

Att flytta varor och gods kräver en enorm koordination oavsett vilken av ovannämnda metoder som används. I slutändan är det företaget du beställer av som ansvarar för att leva upp till sin leveranstid. Men det är mycket som kan gå fel. Därför kan det vara en god idé att investera i en försäkring för de varor du transporterar. I takt med ett nytt avgiftssystem i Sverige sedan postnord har fått en allt ökande import av varor från Kina har många varor helt sonika sänts tillbaka då avgiften inte betalades. Men med en försäkring garanteras du att dina produkter kommer att komma fram. Och om de inte gör det ansvarar företaget som levererar produkten för att återbetala dig.