Förnybar energi inom transport

Postat av Sixten on okt 20, 2019 |


Idag blir frågor som rör miljön allt viktigare och människan försöker hela tiden att hitta nya och bättre vägar till både att transportera sig själv och varor. Transport via järnvägen är ett väl beprövat sätt att transportera produkter långa sträckor genom landet. Det genererar inte några utsläpp och tunga stålbalkar kan med enkelhet transporteras från norr till söder. Problemet med järnvägen i Sverige idag är att den på vissa sträckor är väldigt hårt trafikerad och det behovet av dubbelspår och fler växlar behövs för att det ska flyta på. Sommartid kan det bli bekymmer och köra om temperaturen stiger för mycket och rälsen böjer sig. Vintertid kan snö och kyla ställa till det och göra att tågen i värsta fall blir stående.

 

Det forskas väldigt mycket på alternativa drivmedel som är förnybar och mer miljömedveten. En av dessa som kommit ordentligt på senare tid är HVO. HVO är en förkortning av hydrerad vegetabilisk olja och kan helt och kan användas i bilar som normalt drivs av diesel. Den är helt syntetisk framställd och kan brytas ner helt och hållet. HVO räknas idag som en av de miljövänligaste drivmedel som finns på marknaden. Bussar drivs idag många gånger på bio- eller vätgas som också är ett miljövänligt alternativ vilket skapar mycket mindre utsläpp i storstäder som exempelvis Stockholm.

Transportera sig själv miljömedvetet

Rannsaka dig själv och fundera på om det verkligen är nödvändigt att ta bilen. Kanske det egentligen är promenadavstånd eller att det går och cykla? Är det lite längre finns elcyklar som idag är väldigt effektiv och hjälper till i uppförsbackar. Idag finns det personer som är beroende av bilen för att vardagen ska fungera när man exempelvis bor på landsbygden. Det är inte alltid som det då går att nyttja en elbil om det är längre sträckor även om de naturligtvis börjar bli allt mer effektiv och bra.

Transportera sig själv miljömedvetet

Transportera sig själv miljömedvetet

Men genom att försöka tänka om, ta bussen vid behov och liknande så kan man göra en stor och viktig insats för miljön. På så sätt implementerar man dessutom ett tänk redan från start hos barnen. Både vikten av att röra på sig och att det finns många möjligheter att förflytta sig. Uppmuntra därför barnet till all typ av rörelse. Finns det möjlighet så köp en cykel, sparkcykel eller vad som kan tänkas locka. På så sätt kan det bli roligt att röra på sig och de får lära sig från tidig ålder att man inte behöver ta bilen 500 meter för att åka till affären som vuxna personer ibland kan göra.

 

Hela familjen kan tillsammans ge sig ut och uppmuntra varandra till att röra på sig och umgås tillsammans. Har man exempelvis en hund kan det vara ett bra sätt och hitta på något lekfullt tillsammans. Gå till en hundpark och lek, hitta på olika bus eller testa exempelvis agility. Involvera barnen och låt dom komma med egna förslag på aktiviteter som ni kan göra tillsammans. Uppmuntra och se till att hitta på saker som inte involverar att åka bil.